Heeft u altijd al meer willen weten over bepaalde vakgebieden of heeft u zelf een grote passie voor bijvoorbeeld kunstgeschiedenis of psychologie? Oud Geleerd Jong Gedaan biedt u maandelijks verschillende collegereeksen aan voor nog meer diepgang. Zo ook In de collegereeks Nederlands-Indië. Studentdocent Casper neemt u in een vogelvlucht mee door de geschiedenis van het Nederlands-Indië van toen. Beginnend bij de VOC en de Gouden Eeuw vertelt hij hoe het huidige Indonesië een kolonie werd van Nederland. Personen als Max Havelaar, oftewel Eduard Douwes Dekker, en Soekarno, de eerste president van Indonesië, komen voorbij. De reeks werkt toe naar de vraag: Hoe werd Indonesië onafhankelijk? 

Let op: ontvangt u geen bevestiging in uw mailbox? Kijk dan even in uw spambox. Geen mail ontvangen? Dan heeft u wellicht al eerder deelgenomen aan een collegereeks en wordt u automatisch meegenomen in de eerste mailing van de nieuwe collegereeks. Voor verdere vragen neem contact op met Lis via lis@ogjg.nl

Wat? 4x college van 1 uur Antropologie 
Wanneer? Donderdag 21, 28, april en 12, 19 mei van 19.00 tot 20.00
Waar? Online via Zoom
Kosten? 10 euro voor vier colleges

U kunt zich niet meer aanmelden voor dit college. 

Wat? 4x college van 1 uur Nederlands-Indië 
Wanneer? Donderdag 2, 9, 16, 23 juni van 19.00 tot 20.00
Waar? Online via Zoom
Kosten? 10 euro voor vier colleges

U kunt zich aanmelden tot 1 juni 17:00 uur. 

Wat? 4x college van 1 uur Filosofie
Wanneer? Dinsdag 3, 10, 17 en 24 mei van 19.00 tot 20.00
Waar? Online via Zoom
Kosten? 10 euro voor vier colleges

U kunt zich niet meer aanmelden voor dit college. 

Bekijk het hele programma

Collegereeks: Nederlands-Indië.

In het eerste college beslaat de gehele periode dat de VOC actief was in Indië.  De VOC werd in 1602 opgericht en ging failliet rond het einde van zeventiende eeuw. We kijken waarom de VOC werd opgericht, hoe de VOC uitgroeide de economische motor van de Gouden Eeuw en waarom de VOC uiteindelijk geen stand kon houden. Hierbij gaan we ook in op de zwarte bladzijden van de VOC.

Reis met studentdocent Casper mee terug de geschiedenis in op 2 juni om 19:00 in een collegereeks van vier colleges.

Over de studentdocent: Casper studeert geschiedenis aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Voor OGJG heeft hij meerdere colleges gegeven over de geschiedenis van Nederland en Nederlands-Indië. Zijn bevlogenheid en passie werd meermaals geprezen door zijn deelnemers.

Bekijk het volledige programma

 

Collegereeks: Filosofie – “wij denken, dus wij zijn?”.

“Ik denk, dus ik ben” is misschien wel de bekendste uitspraak uit de moderne filosofie. Soms lijkt het alsof een filosoof een wat eenzaam individu is, opgesloten in zijn of haar eigen hoofd. Toch is ook de moderne mens een onmiskenbaar sociaal dier: we worden geboren, geleefd, en soms zelfs gedood door elkaar.

Vanaf de twintigste eeuw probeerden enkele Westerse filosofen daarom de relatie tussen een individu en de ander beter te begrijpen. Wat betekent het om lief te hebben? Kan je iemand ooit echt kennen? En waarom verliezen we soms de medemenselijkheid van de ander uit het oog?

In deze collegereeks volgen we de zoektocht van denkers als Emmanuel Levinas en Iris Murdoch naar een filosofie van de ander. De laatste avond bespreken we filosofen die hun theorieën gebruiken om hedendaagse problemen als klimaatverandering beter te begrijpen.

Bekijk het hele programma

Collegereeks: Antropologie – Grensmuren: 40.000 kilometer aan conflict.

In 1989 viel de Berlijnse Muur. Hoewel het leek alsof de mens won van de muur, zijn er sindsdien overal ter wereld alleen maar meer muren gebouwd. Dit zijn muren die niet alleen landen, maar ook volkeren van elkaar scheiden, en grote gevolgen hebben. In de collegereeks Grensmuren: 40.000 kilometer aan conflict, zal worden ingegaan op de geschiedenis, beveiliging en gevolgen van vier bekende grensmuren.

Loes studeert Liberal Arts and Sciences aan de Universiteit Utrecht. Haar hoofdrichting is internationale bestuurskunde, waardoor ze veel leert over verschillende overheidsinstanties. Daarnaast volgt Loes twee minors, namelijk in Conflict Studies en Midden Oostenstudies. Ook werkt ze als vrijwilliger bij Unicef en als redactrice bij de denktank Shaping Europe. In haar vrije tijd gaat Loes graag op reis, of wandelt ze met haar grote hond door het bos. Ze houdt ook erg van dansen. 

Bekijk het volledige programma

Inschrijfformulier Hoe werkt het?

Zo bekijkt u gemakkelijk een collegereeks!

Inschrijfformulier

Stap 1

Vul het formulier hierboven in.
U kunt gemakkelijk via iDeal betalen.

Mail icoon

Stap 2

Ontvang een bevestiging per mail. Heeft u niks ontvangen? Kijk dan even in uw spambox. Kunt u ook daar de mail niet vinden? Neem dan contact op met Lis via lis@ogjg.nl.

icoon van een computer

Stap 3

Ontvang een week van te voren meer uitleg over Zoom, de link naar de colleges en het nummer van de hulplijn aan wie u tijdens het eerste college terecht kunt voor technische vragen. 

Icoontje poppetje

Stap 4

Volg de colleges digitaal en stel al uw vragen direct aan de studentdocent. Na afloop ontvangt u een certificaat van deelname!

Reacties van onze deelnemers

Goed voor het brein

“Ik heb vanmorgen de 2e lezing digitaal bij mogen wonen. Mijn hartelijke dank daarvoor. Ik hoop dat er nog veel meer colleges gegeven gaan worden. Goed voor mijn oude brein (ik ben 89) en zeker ook voor de studenten. Ook zij doen een hoop ervaring op. Goed te merken aan de studentdocent. Ze was zo veel beter dan de 1e keer. Mijn complimenten aan haar.”

Duidelijke digitale instructies

“Complimenten voor de organisatie. Als voordeel zie ik dat wij ook door de duidelijke instructies digitaal konden deelnemen. Het was zo laagdrempelig dat menigeen het aandurfde!”

Vanuit uw eigen huiskamer

“Ik vind een college via Zoom eigenlijk veel fijner dan in de bibliotheek. Ik voel me helemaal op mijn gemak zo in mijn eigen woonkamer.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik de colleges zien?

U kunt alle colleges digitaal bekijken via het programma Zoom. Wij sturen u een korte handleiding voordat we starten, zodat u de tijd heeft om Zoom te installeren. 

Wat is het verschil tussen deze collegereeks en de online Seniorencolleges?

De online Seniorencolleges zijn opgenomen in een studio en zijn enkel op dinsdagavonden in oktober en november gratis te zien. De afleveringen zijn tzt terug te kijken op ons online leerplatform OASE van Kennis. U kunt uw vragen insturen via een chat, maar u heeft niet direct contact met de studentdocent. Daarbij zijn het allemaal losse, opzichzelfstaande colleges, gegeven door verschillende studentdocenten.

De collegereeks Kunstgeschiedenis: Nederlandse Kunstschatten is allereerst live. Dat betekent dat u direct al uw vragen aan studendocent Nikki kunt stellen. Maar Nikki zal u ongetwijfeld ook aan het denken zetten met prikkelende vragen! Ten tweede bestaat deze collegereeks uit vier colleges, allemaal gegeven door studentdocent Nikki, waardoor u dieper de stof in duikt. En uiteraard krijgt u een certificaat van deelname na afloop! 

Wie kan deelnemen aan deze collegereeks?

De collegereeks is bedoeld voor 60-plussers die meer willen leren over Kunstgeschiedenis. U heeft geen achtergrondkennis nodig. De collegereeks is echter niet geschikt voor (intramurale) groepen.

Kan ik ook één college aanschaffen?

U kunt enkel de gehele collegereeks aanschaffen. Het is echter niet erg als u één of meerdere colleges mist. Ze zijn goed los van elkaar te volgen.

Hoeveel deelnemers mogen er op één scherm meekijken?

Wij willen u vragen om met maximaal twee deelnemers te kijken. Deze collegereeks is niet geschikt voor groepen achter één scherm. Wilt u met een groep een collegereeks volgen? Mail dan naar info@ogjg.nl en vraag naar de mogelijkheden. 

Kan ik vragen stellen tijdens het college?

Zeker! U kunt al uw vragen stellen via de chat in Zoom. Studentdocent Nikki zal zoveel mogelijk vragen beantwoorden. 

Wie zijn wij?

Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan organiseert sinds 2014 interactieve colleges voor senioren gegeven door enthousiaste studentdocenten. Deze ‘seniorencolleges’ worden gegeven in bibliotheken, wijkcentra, verpleeghuizen en online. Onze studentdocenten gaan tijdens de colleges het gesprek aan met hun deelnemers. Op deze manier nemen we vooroordelen weg en verbinden we generaties door middel van kennis. Sinds 2020 hebben wij tevens OASE van Kennis opgericht: hét online leerplatform voor 60-plussers. Ons doel? Een maatschappij creëren waarbij een leven lang leren voor in Nederland de norm is. Wij geloven dat persoonlijke groei niet afhankelijk is van leeftijd.

Deelnemers bij OGJG