Leer meer over de macht van de Europese Unie, hoe dit politieke spel werkt en welke reis een wetsvoorstel af moet leggen samen met studentdocent Kejan! of kies voor het kunstgeschiedenis college van Luisa die alles kan vertellen over Rembrandt, maar ook over de intieme taferelen in De 17e Eeuw. U kunt zich nu inschrijven voor een online collegereeks Politiek en online collegereeks Kunstgeschiedenis. De collegereeksen bestaan uit vier wekelijkse colleges van één uur en zullen online via het programma Zoom plaatsvinden. De colleges worden gegeven door een bevlogen studentdocent. Meedoen aan de colleges is heel gemakkelijk! Schrijf u snel in want er zijn beperkt plekken beschikbaar.

Let op: ontvangt u geen bevestiging in uw mailbox? Kijk dan even in uw spambox. Geen mail ontvangen? Dan heeft u wellicht al eerder deelgenomen aan een collegereeks en wordt u automatisch meegenomen in de eerste mailing van de nieuwe collegereeks. Voor verdere vragen neem contact op met Joukje via joukje@ogjg.nl.

Wat? 4x college van 1 uur Politiek
Wanneer? Woensdag 16, 23, 30 maart & 6 april van 19.00 tot 20.00
Waar? Online via Zoom
Kosten? 10 euro voor vier colleges

U kunt zich niet meer aanmelden voor dit college. 

Wat? 4x college van 1 uur Muziekgeschiedenis
Wanneer? Dinsdag 5, 12, 19, 26 april van 19.00 tot 20.00
Waar? Online via Zoom
Kosten? 10 euro voor vier colleges

U kunt zich aanmelden tot 4 april 17.00 uur.

Wat? 4x college van 1 uur Kunstgeschiedenis
Wanneer? Donderdag 3, 10, 17 en 24 maart van 19.00 tot 20.00
Waar? Online via Zoom
Kosten? 10 euro voor vier colleges

U kunt zich niet meer aanmelden voor dit college. 

Wat? 4x college van 1 uur Antropologie 
Wanneer? Donderdag 21, 28, april en 12, 19 mei van 19.00 tot 20.00
Waar? Online via Zoom
Kosten? 10 euro voor vier colleges

Binnenkort beschikbaar!

Collegereeks Politiek: “De Europese Unie heeft dit besloten”, klopt dit wel?

U heeft Mark Rutte of een andere politicus vast wel eens horen zeggen: “Ik kan er niets aan doen, want de Europese Unie heeft dit besloten.” Wat betekent dit precies? En klopt dit wel? Aan de hand van een casus die in samenspraak met u wordt gekozen, ontdekt u het politieke spel van de Europese Unie in vier colleges! Wat doet de Europese Commissie bijvoorbeeld? En welke reis legt een wetsvoorstel af? 

Kejan heeft Politicologie gestudeerd aan de UvA en Europese politiek en cultuur aan de RUG en in Krakau! Momenteel werkt ze bij YSE, een organisatie die jonge talenten en organisaties helpt jonge talenten en organisaties om hun toekomst voor te geven. Dit doet YSE door middel van traineeships, trainingen en events. en in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Studentdocent Kejan is expert op het gebied van de politiek, dus stel gerust al uw vragen! 

Collegereeks: Kunstgeschiedenis – Nederlandse schilders ten tijde van De 17e Eeuw.

Na het succes van de collegereeks “Nederlandse Kunstschatten” zal studentdocent Luisa in maart een verdiepende collegereeks geven over schilders en schilderijen uit De 17e Eeuw! Naast de parels van Rembrandt, Vermeer en Steen komen ook belangrijke landschappen en zeegezichten uit de Hollandse geschiedenis voorbij. Hoe leefde men ten tijde van De 17e Eeuw. Hoe zag Nederland er vroeger uit? Wat wilden de schilders ons vertellen? Ontdekt het in deze collegereeks!

Luisa is student Franse Taal en Cultuur aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast heeft ze ook een passie voor kunst. Zo heeft ze een minor in Kunstgeschiedenis gedaan en volgt ze momenteel ook een cursus Impressionisme aan de Oxford University. Uiteraard is er tijdens deze colleges ruimte om uw vragen te stellen!

Collegereeks: De klassieke muziek in vogelvlucht 

Bent u een klassieke muziekliefhebber? Of wilt u er graag meer over leren? In april duikt u samen met studentdocent Ben in de wonderlijke geschiedenis van klassieke muziek tijdens zijn collegereeks. Ontdek en beluister de belangrijkste muzikale ontwikkelingen van de Renaissance, de Barok, de Romantiek en de Moderne Tijd!

Ben heeft een grote passie voor klassieke muziek. Zo heeft hij vroeger bij verschillende koren gezongen en zingt hij momenteel bij het jonge kamerkoor Illustre en de Utrechtse studentencantorij! Tijdens zijn Bachelor Politicologie aan de Radboud Universiteit heeft hij daarnaast ook een minor Muziekgeschiedenis gedaan aan de Universiteit Utrecht. Momenteel doet hij de research master Migration, Ethnic Relations and Multiculturalism aan de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit van Utrecht.

Inschrijfformulier 

Hoe werkt het?

Zo bekijkt u gemakkelijk een collegereeks!

Stap 1

Vul het formulier hierboven in.
U kunt gemakkelijk via iDeal betalen.

Stap 2

Ontvang een bevestiging per mail. Heeft u niks ontvangen? Kijk dan even in uw spambox. Kunt u ook daar de mail niet vinden? Neem dan contact op met Lis via lis@ogjg.nl.

Stap 3

Ontvang een week van te voren meer uitleg over Zoom, de link naar de colleges en het nummer van de hulplijn aan wie u tijdens het eerste college terecht kunt voor technische vragen. 

Stap 4

Volg de colleges digitaal en stel al uw vragen direct aan de studentdocent. Na afloop ontvangt u een certificaat van deelname!

Reacties van onze deelnemers

Goed voor het brein

“Ik heb vanmorgen de 2e lezing digitaal bij mogen wonen. Mijn hartelijke dank daarvoor. Ik hoop dat er nog veel meer colleges gegeven gaan worden. Goed voor mijn oude brein (ik ben 89) en zeker ook voor de studenten. Ook zij doen een hoop ervaring op. Goed te merken aan de studentdocent. Ze was zo veel beter dan de 1e keer. Mijn complimenten aan haar.”

Duidelijke digitale instructies

“Complimenten voor de organisatie. Als voordeel zie ik dat wij ook door de duidelijke instructies digitaal konden deelnemen. Het was zo laagdrempelig dat menigeen het aandurfde!”

Vanuit uw eigen huiskamer

“Ik vind een college via Zoom eigenlijk veel fijner dan in de bibliotheek. Ik voel me helemaal op mijn gemak zo in mijn eigen woonkamer.

Veelgestelde vragen

U kunt alle colleges digitaal bekijken via het programma Zoom. Wij sturen u een korte handleiding voordat we starten, zodat u de tijd heeft om Zoom te installeren. 

De online Seniorencolleges zijn opgenomen in een studio en zijn enkel op dinsdagavonden in oktober en november gratis te zien. De afleveringen zijn tzt terug te kijken op ons online leerplatform OASE van Kennis. U kunt uw vragen insturen via een chat, maar u heeft niet direct contact met de studentdocent. Daarbij zijn het allemaal losse, opzichzelfstaande colleges, gegeven door verschillende studentdocenten.

De collegereeks Kunstgeschiedenis: Nederlandse Kunstschatten is allereerst live. Dat betekent dat u direct al uw vragen aan studendocent Nikki kunt stellen. Maar Nikki zal u ongetwijfeld ook aan het denken zetten met prikkelende vragen! Ten tweede bestaat deze collegereeks uit vier colleges, allemaal gegeven door studentdocent Nikki, waardoor u dieper de stof in duikt. En uiteraard krijgt u een certificaat van deelname na afloop! 

De collegereeks is bedoeld voor 60-plussers die meer willen leren over Kunstgeschiedenis. U heeft geen achtergrondkennis nodig. De collegereeks is echter niet geschikt voor (intramurale) groepen.

U kunt enkel de gehele collegereeks aanschaffen. Het is echter niet erg als u één of meerdere colleges mist. Ze zijn goed los van elkaar te volgen.

Wij willen u vragen om met maximaal twee deelnemers te kijken. Deze collegereeks is niet geschikt voor groepen achter één scherm. Wilt u met een groep een collegereeks volgen? Mail dan naar info@ogjg.nl en vraag naar de mogelijkheden. 

Zeker! U kunt al uw vragen stellen via de chat in Zoom. Studentdocent Nikki zal zoveel mogelijk vragen beantwoorden. 

Wie zijn wij?

Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan organiseert sinds 2014 interactieve colleges voor senioren gegeven door enthousiaste studentdocenten. Deze ‘seniorencolleges’ worden gegeven in bibliotheken, wijkcentra, verpleeghuizen en online. Onze studentdocenten gaan tijdens de colleges het gesprek aan met hun deelnemers. Op deze manier nemen we vooroordelen weg en verbinden we generaties door middel van kennis. Sinds 2020 hebben wij tevens OASE van Kennis opgericht: hét online leerplatform voor 60-plussers. Ons doel? Een maatschappij creëren waarbij een leven lang leren voor in Nederland de norm is. Wij geloven dat persoonlijke groei niet afhankelijk is van leeftijd.