Oud Geleerd Jong Gedaan verzorgt interactieve live colleges voor senioren, gegeven door studenten. U kunt de seniorencolleges op locatie bijwonen, bijvoorbeeld in een bibliotheek of buurtcentrum. U kunt ook seniorencolleges online volgen via Zoom. 

Deze colleges zijn deze maand bij te wonen

Seniorencolleges regio Zuid-Holland
LITERATUURGESCHIEDENIS
Het onderwerp van deze serie is de geschiedenis van de Nederlandse literatuur. Bijvoorbeeld de literatuur uit de Middeleeuwen. Studendocent Katja neemt u mee in de oudste Nederlandse teksten, een aantal ridderverhalen en religieuze literatuur. Ook ontdekt u de maatschappijkritiek in het verhaal over Reynaert de Vos, de nalatenschap van de rederijkerskamers en u zult zien hoe die teksten na al die eeuwen bewaard zijn gebleven.
Locatie: Wijkcentrum Swaenswijk, Alphen aan den Rijn
8,  15, 22, 29 oktober van 14:00 tot 15:00 uur.
Meer informatie
 
REIS NAAR CHINA
Deze collegereeks van studentdocent Floris begint met een korte introductie over hoe China er vandaag de dag uitziet, deels aan de hand van eigen reiservaringen. Het tweede college heet ‘5.000 jaar geschiedenis?’ en focust zich op de enorm lange geschiedenis van China, en hoe de Chinese cultuur is veranderd. Tijdens het derde college ‘Het Chinese denken’ gaan we het hebben over traditionele religie en filosofie. Het vierde college draagt de titel ‘China, de fabriek van de wereld’. Op veel producten in Nederland staat nu ‘Made in China’, gemaakt in China. Vroeger kwam dat bijna nooit voor. Waarom is dit veranderd? 
Locatie: Bibliotheek Westland, ‘s-Gravenzande
26 oktober, 2, 9 , 16 november van 10.30 tot 11.30 uur. 
Hou de website van Westland in de gaten voor meer informatie
 
PSYCHOLOGIE: HET GEHEUGEN
Tijdens de collegereeks ‘Het geheugen’ gaat studentdocent Michelle in op de verschillende soorten geheugen en hoe dit in de hersenen werkt. Ook kijken we naar hoe het mogelijk is dat we dingen anders herinneren dan ze daadwerkelijk gebeurd zijn, of zelfs herinneringen hebben over gebeurtenissen die nooit plaats gevonden hebben.
5,  12, 19, 26 oktober van 15:00 tot 16:00 uur. 
Locatie: Bibliotheek Den Haag, Segbroek
 
HOE HOUDEN WE NL DROOG
Studentdocent Yorick vertelt in deze collegereeks over waterbouwkundige ontwerpen. Hij gaat in op hoe schaalmodellen en computermodellen gebruikt worden in waterbouwkundige ontwerpen en neemt je mee naar de ‘De Oosterscheldekering’ en ‘De Zandmotor’. 
26 oktober, 2, 9, 16 november van 19.00 tot 20.00 uur. 
Locatie: Bibliotheek Delft, Centrum
 
 
Seniorencolleges regio Noord-Holland

DE SCHEEPSBOUW MOET DE BAKENS VERZETTEN
Studentdocent Lindert gaat in op het Reilen en Zeilen in de Scheepsvaart. In de hedendaagse wereld worden de meeste producten geproduceerd in andere delen van de wereld dan waar ze uiteindelijk in de winkel terecht komen. Zo simpel als het klinkt, gaat het in de praktijk natuurlijk niet…
15, 22 oktober van 13.30 – 15.30 uur
Locatie: Het Schouw, Amsterdam
Aanmelden kan via e-mail

LOBBYEN: EEN KIJKJE IN DE ACHTERKAMERTJES? 
Wat is lobbyen? Alle vragen over politiek en wat de mysterieuze wereld van lobbyen en achterkamertje nou is, worden beantwoord door studentdocent Stella. Hoe lobby je? En wie lobbyen er dan? U komt het allemaal te weten. In de daaropvolgende colleges wordt de invloed van de machtige media besproken. De manier waarop u als burger invloed heeft en het wilde westen aan regels over lobbyen in Nederland.
19, 26 oktober en 16, 23 november van 10.30 tot 11.30 uur
Locatie: OBA Buitenveldert, Amsterdam
Hou de website van OBA in de gaten voor meer informatie

AMERIKA
Amerika. Het machtigste land ter wereld, maar voor velen ook een onbegrijpelijk land. Docent Tijmen laat zien hoe een relatief jong land als Amerika zich heeft ontwikkeld en daarbij een unieke identiteit heeft weten te ontwikkelen.
15 november van 10.15 tot 12.30 uur
Locatie: Bibliotheek Amstelveen Stadsplein
Meer informatie en aanmelden

Seniorencolleges regio Utrecht/ Gelderland
 
DE MACHT VAN DE EUROPESE UNIE

U heeft Mark Rutte of een andere politicus vast wel eens horen zeggen: “Ik kan er niets aan doen, want de Europese Unie heeft dit besloten.” Klopt deze uitspraak wel? In deze collegereeks worden verschillende vormen van macht besproken door studentdocent Kejan, om te bepalen hoeveel macht de Europese Unie echt heeft.
Locatie: De Drie Ranken, Apeldoorn.
5 oktober, 12 oktober, 19 oktober, 26 oktober van 15.30 tot 16.30 uur.
Hou de website van de Drie Ranken in de gaten voor meer informatie

 
DE KLIMAATKWESTIE
Deze reeks bestaat uit vier opzichzelfstaande colleges waarbij studentdocent Daan in gesprek gaat over de rol van de mens in ons veranderende klimaat.
Locatie: Bibliotheek Utrecht, locatie Neude.
11 oktober, 18 oktober, 25 oktober en 1 november van 14.30 tot 15.30 uur.
 
 

Wat is een seniorencollege?

In een collegereeks van vier keer één uur vertelt een enthousiaste student, bij ons studentdocent geheten, over zijn/ haar studie of passie. De student benadert het thema op een laagdrempelige manier, waardoor het onderwerp goed te volgen is en het college voor elke deelnemer interessant is. Wij hebben veel studenten vanuit uiteenlopende studies, die hun kennis graag delen en het leuk vinden om in gesprek gaan met leergierige deelnemers.

Waar zijn onze seniorencolleges te volgen?

Onze colleges op locatie zijn toegankelijk in de regio’s Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. Wilt u een college volgen op een locatie bij u in de buurt? Bovenaan deze pagina ziet u welke seniorencolleges u kunt bijwonen. U kunt u ook aanmelden voor onze maandelijkse nieuwsbrief, hierin houden we u op de hoogte van alle beschikbare colleges.

Ik meld me aan voor de OGJG Nieuwsbrief
Volg ons op: Instagram  –  Facebook –  Linkedin 
Studentdocent geeft seniorencollege op locatie
Deelnemers volgen een seniorencollege van een studentdocent in een bibliotheek
Lachende deelnemers van een seniorencollege

logo OASE van Kennis

Online leeromgeving OASE van Kennis

OASE van Kennis is onze online leeromgeving voor 65-plussers. Word lid voor € 7,95 per maand en krijg onbeperkt toegang tot vele interessante leermodules, waaronder seniorencolleges, online rondleidingen door musea, en luisterfragmenten.

Lees alles over OASE van Kennis

 

Online Seniorencolleges 

We hebben negen Seniorencolleges opgenomen in de vorm van een vraaggesprek. Deze colleges zijn in de studio opgenomen en alle negen zijn gratis online te bekijken. In oktober en november komt er elke week een Seniorencollege online. Schrijf u nu in om de online Seniorencolleges te kunnen bekijken. 

Meer informatie

Reeds actief in

Bekijk de locaties waar we al seniorencolleges geven of hebben gegeven.

Blijf bij met onze nieuwsbrief

We sturen een maandelijkse nieuwsbrief waarin u kunt volgen met welke activiteiten wij allemaal bezig zijn. U vindt er nieuws rondom de seniorencolleges, de online leeromgeving OASE van Kennis en samenwerkingen die we aangaan met andere organisaties. Daarnaast delen we ook interessante kijk- en leestips. Dus wilt u op de hoogte blijven? Schrijf u dan in.

Schrijf u nu in!

* = verplicht veld

door MailChimp!

Bekijk ook andere initiatieven van Oud Geleerd Jong Gedaan

Online leeromgeving OASE van Kennis, online Seniorencolleges, live colleges via Zoom