Oud Geleerd Jong Gedaan verzorgt interactieve live colleges voor senioren, gegeven door studenten. Er zijn zowel seniorencolleges op locatie te bezoeken – in een bibliotheek of buurtcentrum – als online colleges te volgen via een Zoom-bijeenkomst.

Deze colleges zijn deze maand bij te wonen

Seniorencolleges regio Zuid-Holland
KIJKJE ONDER DE MICROSCOOP
Studentdocent Bram geeft de collegereeks ‘Kijkje onder de microscoop’. Zijn colleges gaan over alles wat zo klein is dat er een microscoop voor nodig is, bijvoorbeeld: bacteriën en virussen. Ook gaat hij in op wat we hiermee kunnen. Bacteriën worden bijvoorbeeld gebruikt bij het maken van bier en yoghurt.
Locatie: Bibliotheek Vlaardingen Centrum, Waalstraat 100 (gratis)

24 juli, 31 juli, 7 augustus en 14 augustus, van 11.00 tot 12.00 uur
Meer info en aanmelden
MENSEN, MENSEN WAT EEN MENSEN
In deze collegereeks vertelt studentdocent Leah u over de verschillende culturen, gewoontes en samenlevingen die onze wereld rijk is. Leah behandelt vragen als: Kan de betekenis van familie verschillen per cultuur? Wanneer is een land een natiestaat?
Locatie: Bibliotheek Vlaardingen Holy,  Koninginnelaan 773 (gratis)
26 juli, 2, 9 en 16 augustus, van 10:30 tot 11:30 uur
Meer info en aanmelden
ENERGIE OP ZEE
In het eerste college introduceert studentdocent Hugo de verandering van olieboringen op zee naar het opwekken van elektriciteit op zee. In de opvolgende colleges licht hij de verschillende energiebronnen en de ontwikkelingen daarvan toe.
Locatie: Bibliotheek de Boekenberg, Spijkenisse
15, 22, 29 juli & 5 augustus, van 10:30 tot 11:30 uur
LATIJNS-AMERIKA, VAN COLUMBUS TOT NU
Studentdocent Emily neemt u mee terug naar de 14e en 15e eeuw, toen de Maya’s, Inca’s en Azteken in Latijns-Amerika leefden. Daarna gaat Emily in op de ‘ontdekking’ van Latijns-Amerika door Spanje en de verdere ontwikkeling van het gebied. Deze collegereeks is gemaakt voor zowel leerlingen uit groep 8 als senioren. Beiden zullen hierbij aanwezig zijn.
Locatie: Kindercentrum Bamboe, Den Haag
20, 21, 27, 28 juli, van 13:00 tot 14:00 uur
IK BEN OOK MAAR EEN MENS
Deze filosofische collegereeks van studentdocent Carlijne gaat over de mens. Is de mens een rationeel wezen? Is de mens goed of slecht? En wat is de relatie die de mens heeft met technologie? Je ontdekt het tijdens deze collegereeks. 
Locatie: Bibliotheek Rijn en Venen, Alphen aan den Rijn
5, 12,19 en 26 augustus, van 15:30 tot 16:30 uur
Binnenkort mogelijk om aan te melden via de website
Seniorencolleges regio Noord-Holland

VOC
In deze collegereeks bekijken we waarom er de behoefte bestond om richting Afrika, Azië en Amerika te varen. Waarom werden de Verenigde Oost-Indische en West-Indische Compagnieën eigenlijk opgericht? Welke activiteiten ontplooiden zij in verschillende delen van de wereld?
Locatie: Nieuw Vredeveld Amstelveen
4, 11, 18 en 25 juli, van 14.30 tot 15.30 uur
Aanmelden kan via e-mail

Seniorencolleges regio Utrecht/ Gelderland
WAAROM ZIJN WIJ WIE WE ZIJN
Tijdens de collegereeks over psychologie, vertelt studentdocent Jotie u meer over het gedrag van de mens, door middel van diverse filosofen en psychologen. Hoe keek Freud naar de mens en welke betekenis hadden dromen volgens zijn theorie? En wat bepaalt ons gedrag volgens Pavlov? U kunt een interactief programma met veel voorbeelden verwachten!
Online collegereeks, toegankelijk voor inwoners van Harderwijk (gratis)
1 juli, 8 juli, 15 juli en 22 juli, van 10.30 – 11.30 uur
Aanmelden kan via de website van Zorgdat
EUROPEES RECHT: OVERAL, MAAR ONBEKEND
Wat kunt u als burger in de praktijk doen als de nationale/ lokale/ Europese overheid inbreuk maakt op het Europese recht? Studentdocent Tijn vertelt u tijdens zijn seniorencolleges ‘Europees Recht: overal, maar onbekend’ meer over de Europese Unie, van de geschiedenis tot de hedendaagse gang van zaken.
Online collegereeks, toegankelijk voor inwoners van Harderwijk (gratis)
 20 juli, 27 juli, 3 augustus, 10 augustus, van 19.30 – 20.30 uur
Aanmelden kan via de website van Zorgdat
IN VOGELVLUCHT LANGS VIJF RELIGIES
Hoe kan Jezus zowel God als mens zijn? En zijn er in het hindoeïsme nou meerdere goden of toch niet? En wat betekent sharia eigenlijk? Als religiewetenschapper zal studentdocent Gemme vertellen over de vijf grote religies: Christendom, Hindoeïsme, Boeddhisme, Islam en Jodendom.
Online collegereeks, toegankelijk voor inwoners van Harderwijk (gratis)
21 juli, 28 juli, 4 augustus, 11 augustus van 10.00 tot 11.00 uur

Wat is een seniorencollege?

In een collegereeks van vier keer één uur vertelt een enthousiaste student, bij ons studentdocent geheten, over zijn/ haar studie of passie. De student benadert het thema op een laagdrempelige manier, waardoor het onderwerp goed te volgen is en het college voor elke deelnemer interessant is.
Wij hebben vele studenten vanuit uiteenlopende studies, die hun kennis graag delen en in gesprek gaan met de leergierige deelnemers.

Waar zijn onze seniorencolleges te volgen?

Onze colleges op locatie zijn toegankelijk in de regio’s Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. Wilt u een college volgen op een locatie bij u in de buurt? Dan kunt u zich aanmelden voor onze maandelijkse nieuwsbrief waarin we de beschikbare colleges vermelden.

Onze interactieve online colleges geven we door het hele land. Ook deze colleges vermelden we in onze maandelijkse nieuwsbrief, wanneer het om een openbaar college gaat.

Ik meld me aan voor de OGJG Nieuwsbrief
Volg ons op:
Instagram  –  Facebook –  Linkedin 
Studentdocent geeft seniorencollege op locatie
Deelnemers volgen een seniorencollege van een studentdocent in een bibliotheek
Lachende deelnemers van een seniorencollege

logo OASE van Kennis

Online leeromgeving OASE van Kennis

OASE van Kennis is onze online leeromgeving 65-plussers. Word lid voor € 7,95 per maand en krijg onbeperkt toegang tot vele interessante leermodules, waaronder seniorencolleges, cursussen, online rondleidingen door musea, en luisterfragmenten.

Lees alles over OASE van Kennis

Online colleges op deze website

In verband met de beperkingen die covid-19 met zich meebracht, hebben we een tiental seniorencolleges opgenomen in de vorm van een vraaggesprek. Deze colleges zijn in de studio opgenomen en drie daarvan zijn gratis online te bekijken. Ze geven een voorproefje van de seniorencolleges die te vinden zijn op onze online leeromgeving OASE van Kennis, waar naast coleges ook een enorme rijkdom aan overige leermodules te vinden is.

Bekijk de online seniorencolleges

Reeds actief in

Bekijk de locaties waar we al seniorencolleges geven of hebben gegeven.

Blijf bij met onze nieuwsbrief

We sturen een maandelijkse e-mail nieuwsbrief uit waarin u alles leest rondom onze seniorencolleges, onze online leeromgeving OASE van Kennis, over nieuwe samenwerkingen en interessante leestips.

Schrijf u nu in!

* = verplicht veld

door MailChimp!

Bekijk ook andere initiatieven van Oud Geleerd Jong Gedaan

OASE van Kennis, online leeromgeving
Seniorencollege Dementie
Seniorencolleges op televisiezender ONS