Organiseer een seniorencollege

op uw locatie

Wilt u op locatie een seniorencollege organiseren? Dat kan! In de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht organiseert OGJG seniorencolleges op verschillende locaties zoals buurt- en wijkcentra, verzorgingshuizen en bibliotheken. Tevens organiseren wij interactieve online seniorencolleges. 

Zowel de live als online seniorencolleges bestaan uit een reeks van 4x 1 uur waarin uiteenlopende onderwerpen worden besproken. In goed overleg stemmen wij de seniorencolleges van de studentdocenten af op de wensen van de deelnemers. Wij vinden goed contact met de locatiemedewerkers dan ook van groot belang.

Het organiseren van een cognitief uitdagende activiteit trekt nieuwe bezoekers, levert een bijdrage aan het verbinden van jong en oud, en zorgt ervoor dat ‘een leven lang leren’ werkelijkheid wordt. Ook blijken de seniorencolleges een mooi middel om wijkbewoners en mantelzorgers bij uw activiteiten te betrekken. 

Neem contact op

Wilt u een seniorencollege organiseren voor uw deelnemers of bewoners? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie. 

Wat zeggen de cijfers?

%

van de deelnemers zegt herinneringen of kennis op te halen door de colleges.

%

van de deelnemers geeft aan dat een college meer gespreksstof genereert.

%

van de deelnemers zegt dat de colleges een zeer positief effect op hen hebben.

%

van de deelnemers vond het prettig een college te volgen van een studentdocent.

Wat houdt een collegereeks in?

In een collegereeks van 4x 1 uur vertelt een enthousiaste studentdocent over zijn passie of vakgebied. Een collegereeks bestaat dus uit een viertal colleges, steeds door dezelfde studentdocent gegeven. Zo leert de student de deelnemers kennen, wat de interactie ten goede komt.

Onze studenten hebben een passie voor uiteenlopende vakgebieden waardoor wij u een divers aanbod kunnen bieden. Denkt u aan geschiedenis, politiek, rechten of kunst. Wij trainen de studenten en helpen met de ontwikkeling van de collegereeks. Door onze training en begeleiding passen de colleges altijd bij de doelgroep, óók voor senioren met een vorm van dementie. 

Het aanbod is afhankelijk van de beschikbaarheid van onze studentdocenten. Achtergrondkennis over het onderwerp is voor de deelnemers niet vereist. Iedere senior is welkom en kan zelfstandig of onder begeleiding deelnemen.

Seniorencollege Dementie

Onze seniorencolleges zijn ook geschikt voor deelnemers met een vorm van dementie. We bieden we een betekenisvolle activiteit, waarbij we zorgen voor een college met een duidelijke structuur, veel afbeeldingen, veel interactie, en veel referenties naar vroeger. Hierdoor wordt de nadruk gelegd op dat wat iemand nog wél kan.

Seniorencollege Dementie is goedgekeurd door Alzheimer Nederland.​
In samenwerking met Alzheimercentrum Amsterdam.​

Hoe verloopt een seniorencollege op locatie?

De studentdocent komt naar de afgesproken locatie om een college te verzorgen. Dat kan zijn in een buurtcentrum, een bibliotheek, een dagopvang of een verzorgingshuis. Bij het eerste college komt er altijd een studentcoach mee voor ondersteuning en feedback. Een deelnemer kan zelfstandig of onder begeleiding participeren (afhankelijk van de locatie).

Hoe verloopt een seniorencollege online?

Een locatie boekt een online collegereeks van vier colleges. Deelnemers die zich inschrijven via de locatie ontvangen een link voor de Zoom-bijeenkomst en een Zoom handleiding om de bijeenkomst te kunnen openen. In de handleiding staat ook het nummer van de hulplijn. Deelnemers kunnen de hulplijn bellen als zij technische problemen ondervinden.

Het college start op het aangegeven tijdstip. De studentdocent zorgt voor interactie door prikkelende vragen aan het publiek te stellen. Een deelnemer kan zelfstandig of onder begeleiding meedoen, zolang hij of zij toegang heeft tot een PC, tablet of mobiele telefoon met internet waarop Zoom geïnstalleerd kan worden.

Waarom kiezen voor seniorencolleges?

Colleges door bevlogen studenten

Interactief en activerend

Toegankelijk en uitdagend

Wetenschappelijk en actueel

Breng het welzijnsaanbod naar een hoger niveau

Meer weten of een collegereeks inplannen?

Tijdens het college merk je dat senioren die normaal wat stiller zijn, worden uitgedaagd en er meer interactie is met andere bewoners dan op andere dagen.

Activiteitenbegeleider van verpleeghuis in Amsterdam