Hieronder staan de veelgestelde vragen die bij ons binnenkomen, ingedeeld per categorie. Staat uw vraag er niet bij, of heeft u nog een vraag naar aanleiding van het antwoord? Neem dan contact met ons op via info@ogjg.nl of vul het contactformulier in.

Voor locatiemedewerkers & senioren

Wat is het aanbod van onderwerpen van de colleges?

OGJG heeft een zeer divers aanbod van onderwerpen, bijvoorbeeld psychologie, kunstgeschiedenis, rechten, filosofie en antropologie. De regiocoördinator in uw provincie kan u vertellen welke onderwerpen er beschikbaar zijn. Dit is afhankelijk van de beschikbare studentdocenten. Wilt u meer weten over ons aanbod? Neem dan
contact met ons op.

Kan een locatie een los college boeken in plaats van een reeks?

Een collegereeks bestaat uit een vier colleges van één uur. Er is voor deze opzet gekozen omdat er zo gemakkelijk een vertrouwensband ontstaat tussen de student en de deelnemers. Mocht de locatie ervoor willen kiezen om af te wijken van dit concept dient er contact opgenomen te worden met de lokale regiocoördinator.

Ik zie dat OGJG (nog) niet actief is in mijn regio?

OGJG wilt graag alle leergierig senioren in Nederland bereiken. Als uw regio niet op de kaart staat kunt u
contact met ons opnemen. Wij kunnen u dan verder informeren over de mogelijkheden (voor in de toekomst).

Voor welke locaties zijn de colleges geschikt?

De colleges zijn geschikt voor alle locaties waar senioren (kunnen) samenkomen. We zijn bijvoorbeeld actief in verpleeghuizen, bibliotheken, revalidatiecentra, buurtcentra, particuliere woningen en kerken. Het enige wat er nodig is, is een (afsluitbare) ruimte met stoelen, een beamer (met eventueel een laptop) of een TV met HDMI aansluiting, evt. een mindervalide toilet, en koffie en thee.

Zijn de colleges niet te moeilijk voor onze deelnemers?

Elk college wordt op maat gemaakt, afgestemd op de wensen en behoeften van de deelnemers. We houden bijvoorbeeld rekening met opleidingsniveau, groepsgrootte en interessegebied. Daarnaast zijn de colleges interactief, waardoor de studentdocent tijdens het college goed kan inspelen op het niveau van de groep.

Zijn de colleges geschikt voor mensen met dementie?

Met het project OGJG Dementie bieden we speciaal ontwikkelde reeksen voor mensen met dementie. De inhoud van de reeks is in samenwerking met de Universiteit Utrecht afgestemd op het cognitief vermogen van deze doelgroep. Tijdens het college wordt niet alleen ingegaan op de feiten (‘Wie schilderde dit schilderij’), maar ook op de emotionele beleving (‘Wat vindt u van het schilderij?’) en op het associatieve niveau (‘Waar denkt u aan als u dit ziet?’).

Hoeveel mensen kunnen er per college deelnemen?

De gemiddelde groepsgrootte is vijftien deelnemers (tien bij een doelgroep met dementie). We laten het college doorgaan vanaf vijf deelnemers en raden aan om niet meer dan vijfentwintig deelnemers toe te laten. Hierdoor kan er optimale interactie plaatsvinden tussen de studentdocent en de deelnemers. Als de locatie wil afwijken van deze aantallen dient er contact te worden opgenomen met de desbetreffende regiocoördinator.

Wat krijgt een locatie allemaal voor de eigen bijdrage?

OGJG biedt een collegereeks van vier keer één uur op de locatie. De prijs van de reeks is inclusief de training en uitgebreide begeleiding van de studentdocent, promotiemateriaal ter aankondiging van de reeks, certificaten van deelname, hand-outs met samenvattingen en reiskosten van de student.

Waar wordt het geld van onze eigen bijdrage voor gebruikt?

OGJG heeft een ANBI status, dat betekent dat er geen winst gemaakt wordt op de activiteiten die worden georganiseerd. Een deel van de inkomsten gaat naar de kwaliteitswaarborging van de colleges: OGJG biedt intensieve begeleiding aan de studentdocenten. Daarbij ontvangen studentdocenten een financiële bijdrage en onkostenvergoeding voor het geven van de reeks. Tevens is OGJG een professionele organisatie en worden er kosten gemaakt voor het organiseren van de collegereeksen. Een overzicht van de inkomsten en uitgaven ziet u in onze jaarrekening, te vinden op deze pagina.

Hoe verloopt het aanmeldingsproces voor locaties?

Heeft u interesse in het organiseren van een collegereeks? Meldt u dan aan via ons
contactformulier, en vergeet  hierbij niet te benoemen waar de locatie zich bevindt. De desbetreffende regiocoördinator neemt vervolgens zo spoedig mogelijk contact met u op voor een orientatiegesprek.

Zijn er middelen die een locatie kan inzetten om de eigen bijdrage te financieren?

Steeds meer locaties dienen bij de gemeente of het stadsdeel waar zij zich in bevinden een financiële aanvraag in voor een ‘bewonersinitiatief’. Zij ontvangen geld voor het organiseren van de colleges. U kunt meer informatie vinden over het bewonersinitiatief op de website van uw gemeente. Zowel particulieren als organisaties kunnen deze subsidie aanvragen. Daarnaast zijn er locaties die een kleine eigen bijdrage vragen aan de deelnemers van het college. Wilt u meer weten over de mogelijkheden om een collegereeks te organiseren? Onze regiocoördinatoren denken graag met u mee. Neem contact op met ons.

Voor studenten

Moet je een specifieke studie doen om je aan te kunnen melden?

Nee, zeker niet! Onze doelgroep heeft een brede interesse, dus elke studie is welkom. Tijdens de training die je van ons ontvangt leer je om je college aan te passen aan de doelgroep.

Waarom zou ik specifiek dit vrijwilligerswerk moeten gaan doen?

Voor sommige senioren is een college van OGJG een hoogtepunt in hun week en het geeft een goed gevoel hier onderdeel van te zijn. Je levert een directe bijdrage aan het welzijn van senioren. Daarbij is dit voor jou een leerzame ervaring en een goede manier om jouw presentatievaardigheden te verbeteren. Vanuit OGJG ontvang je een training waarin je leert hoe je een college vormgeeft, hoe je het beste om kunt gaan met lastige vragen en wat er belangrijk is bij het lesgeven aan senioren. De colleges van OGJG zijn dus niet alleen leerzaam voor de senioren, maar ook voor de studenten, voor jou dus! Tot slot horen wij van veel studentdocenten dat het een mooie aanvulling is voor op het cv. Vrijwilligerswerk bij OGJG geeft je het onderscheidend vermogen als je (later) op jouw droombaan solliciteert.

Ik heb weinig ervaring met presenteren, is dit een probleem?

Nee, dit is geen probleem. Je ontvangt training en begeleiding van OGJG zodat je goed voorbereid aan een collegereeks begint. Tijdens de kennismaking inventariseren we jouw ervaring met presenteren en we passen de begeleiding hierop aan. Bij het eerste college is er altijd iemand van de organisatie aanwezig en krijg je feedback op o.a. je presentatievaardigheden. Het maakt ons dus niet zozeer uit hoeveel ervaring je hebt met presenteren, maar vooral of je er plezier aan beleeft.

Ik heb weinig ervaring met ouderen, is dit een probleem?

Nee, dit is geen probleem. Veel studenten die zich aanmelden hebben weinig ervaring in de omgang met ouderen. Het project van OGJG is er juist voor bedoeld om de drempel voor dit contact te verlagen. Tijdens de training van OGJG ontvang je meer informatie over de doelgroep, zodat je goed voorbereid het eerste college ingaat. En wie weet verlies je net als wij jouw hart aan deze bijzondere doelgroep.

Ik heb weinig ervaring met dementie, is dit een probleem?

Nee, dit is geen probleem. Tijdens de training van OGJG ontvang je meer informatie over dementie en hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Hoe verloopt het aanmeldingsproces voor studenten?

Heb je interesse om colleges te geven voor OGJG? Meld je dan snel aan via ons
contactformulier en vergeet niet te vermelden in welke stad je actief wilt zijn. De desbetreffende regiocoördinator neemt vervolgens zo spoedig mogelijk contact met je op voor een kennismakingsgesprek. Vervolgens ontvang je een training en ga je aan de slag met het maken van je collegereeks. Het inplannen gaat altijd in samenspraak met jou. Tijdens het eerste college zal er iemand van OGJG aanwezig zijn om jou te begeleiden. En vergeet niet: De regiocoördinator is tussentijds altijd bereikbaar voor vragen en begeleiding!

Hoeveel tijd ben ik kwijt aan de colleges van OGJG?

Een collegereeks duurt vier keer één uur. Daarnaast moet je rekenen op ongeveer twee uur voorbereidingstijd per college. Vanuit OGJG ontvang je, na een korte kennismaking, voorafgaand aan het eerste college eenmalig een training van een uur. Mocht je tussendoor nog extra begeleiding willen, dan helpt de regiocoördinator je graag. Als een reeks eenmaal is ontwikkeld kan je hem meerdere malen geven op verschillende locaties, de voorbereidingstijd is dan beduidend minder.

Ik ben al afgestudeerd, kan ik me nog aanmelden?

Jazeker, studenten kunnen tot maximaal drie jaar na hun afstuderen bij ons aan de slag als studentdocent. We zien dat veel studenten het leuk vinden om na hun afstuderen bij ons ervaring op te doen. Als je langer bent afgestudeerd kan je altijd even
contact met ons opnemen zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken.

Ik wil graag stage lopen bij jullie, kan dit?

Graag! OGJG is continu op zoek naar nieuwe stagiars. Vanuit allerlei studierichtingen kun je bij ons aan de slag. Stuur een mail met een korte motivatie en cv naar info@ogjg.nl en dan nemen wij spoedig contact met je op.

Ik ben op latere leeftijd (weer) gaan studeren, kan ik alsnog bij jullie colleges geven?

Jazeker! OGJG heeft als doel om jong en oud te verbinden, maar ook als je 50+ bent ben je een jonge god in de ogen van de doelgroep. Wij doen uiteraard niet aan leeftijdsdiscriminatie en iedereen die gemotiveerd is en studeert, kan bij ons colleges geven. Meer informatie? Neem contact met ons op via ons
contactformulier.

Ik zie dat OGJG (nog) niet actief is in mijn regio, kan ik mij aanmelden?

OGJG wilt graag alle leergierig senioren in Nederland bereiken. Als jouw regio niet op de kaart staat, kun je alsnog contact met ons opnemen. Wij kunnen je dan verder informeren over de (online) mogelijkheden (voor in de toekomst).

Voor donateurs

Kan ik geld doneren aan Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan?

Ja, heel graag zelfs. Dankzij donaties kunnen we meer seniorencolleges organiseren, extra investeren in onze leeromgeving OASE van Kennis, of andere generatieoverschrijdende kennisactiviteiten ontwikkelen.
Alvast heel veel dank voor uw steun.
Ja, ik word donateur

Welke vormen van doneren zijn er mogelijk?

U kunt doneren met een terugkerende of eenmalige gift. Daarnaast kunt u ons steunen via een schenking of een nalatenschap.

Ook bedrijven kunnen ons steunen. Alle informatie vindt u via op onze donateurspagina: Word donateur.

Hoe kan ik mijn doorlopende donatie stopzetten?

Als u uw donatiebedrag wilt aanpassen of de periodieke donatie wilt stopzetten, neem dan contact met ons op via info@ogjg.nl.

Is mijn donatie aftrekbaar?

Ja, in veel gevallen wel. Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan dient het algemeen nut en heeft een ANBI status, waardoor je gift onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar is van de belastingen.

Bekijk ook de pagina’s:

Schenken of nalaten: voor informatie over periodiek schenken.

Schenken voor bedrijven: voor informatie over de mogelijkheden voor zakelijke donaties.

Kan ik ook als bedrijf donateur worden?

Ja, dat kan zeker. We zijn erg blij met een bedrijfsdonatie. Als bedrijf kunt u hiermee laten zien dat u maatschappelijk betrokken bent en geeft om een kennismaatschappij. Lees meer

Bekijk ook de onderstaande pagina’s:

Voor senioren

Voor locatiemedewerkers

Voor studenten

Blijf bij met onze nieuwsbrief

We sturen een maandelijkse nieuwsbrief uit waarin u alles leest rondom onze seniorencolleges, onze online leeromgeving OASE van Kennis, over nieuwe samenwerkingen en interessante leestips.

Schrijf u nu in!

* = verplicht veld

door MailChimp!