Studentdocent van de maand oktober: Anne
Elke maand zet OGJG een studentdocent in het zonnetje. In oktober mag studentdocent Anne de eervolle titel ‘Studentdocent van de Maand’ dragen! Anne begon in december 2023 als vrijwilliger bij OGJG en gebruikte haar kerstvakantie om haar eerste collegereeks te maken genaamd ‘Recht van nu en de toekomst’. “Soms denken mensen dat Rechten studeren alleen maar heel saai en taai is, maar naar mijn mening is dat juist niet waar. Als je de televisie aan zet of de krant opent, heeft vaak vrijwel alles iets met het recht te maken. Wanneer men dit beseft, is het vaak toch minder een ver-van-je-bed-show.” We spraken met Anne over haar ervaringen als studentdocent en wat dit haar tot nu toe heeft opgeleverd.
“Het is belangrijk je eigen veilige haven af en toe te verlaten en daarnaast iets te leren van een andere generatie.”
Waarom ben je gestart als studentdocent bij OGJG?
“Vrijwilligerswerk is naar mijn mening erg belangrijk om te doen. In het dagelijks leven zijn we veel met onszelf bezig: zo ook als student. Je gaat naar interessante colleges, gezellige feesten en maakt mooie reizen, maar het is belangrijk dat je de medemens niet vergeet. Voorheen heb ik als vrijwilliger gewerkt met kinderen en ook was ik vrijwilliger bij een rechtswinkel. Van beide heb ik veel geleerd en nieuwe ervaringen opgedaan. Toen ik stopte bij de rechtswinkel, wilde ik me graag inzetten voor een andere doelgroep. Ik was al bekend met OGJG door mijn studievereniging, dus ik meldde mij hierna snel aan. Ik vind het erg leuk om te presenteren en wilde mij hier graag verder in ontwikkelen. Daarnaast leek het me leuk om in contact te komen met senioren, zodat ik niet alleen hen iets zou bijleren, maar ook veel van hen kan leren!”
Waar geef je seniorencolleges over en waarom?
“Mijn colleges gaan vooral over mijn studie, Rechten. Naast dat ik Rechten studeer, is het ook een passie van mij en zou ik later graag in de advocatuur willen werken. Soms denken mensen dat Rechten studeren alleen maar heel saai en taai is, maar naar mijn mening is dat juist niet waar. Als je de televisie aan zet of de krant opent, heeft vaak vrijwel alles iets met het recht te maken. Wanneer men dit beseft, is het vaak toch minder een ver-van-je-bed-show. Door mijn colleges hoop ik voor senioren precies dit te bewerkstelligen. Ik probeer tijdens mijn colleges vaak bekende informatie te combineren met nieuwe ontwikkelingen. Zo kennen deelnemers vrijwel altijd Willem Holleeder zodra hij op de dia verschijnt, maar leren ze wel iets nieuws over forensische opsporingsmethoden. Ook heb ik het vaak over kunstmatige intelligentie (KI). Naast dat senioren leren over hoe dit precies werkt, probeer ik ook altijd aandacht te besteden wat zij van de nieuwe ontwikkelingen vinden. Zouden zij bijvoorbeeld zelf in een zelfrijdende auto willen rijden? Of vinden zij dat ChatGPT gebruikt mag worden door studenten? Door hierover met elkaar in discussie te gaan komen we vaak tot nieuwe inzichten.”
Wat is je het meest bijgebleven tijdens het geven van een college?
“Tijdens mijn collegereeks in Amsterdam-Noord heb ik echt een band opgebouwd met de deelnemers. Iedere week ging ik met een lach op mijn gezicht met het pontje en ging ik nog vrolijker naar huis. Tijdens mijn eerste college heb ik het altijd over ‘het meebewegende recht’; op de dia staat dan een plaatje van een rups. Ik vertelde tijdens het college dat ik een plaatje probeerde te vinden van Rupsje Nooitgenoeg, maar dat ik geen mooie afbeelding kon vinden. Wat ontzettend leuk was, was dat alle deelnemers het boek kenden, net als ik uit mijn jeugd. Toen ik mijn tweede college gaf, had een deelneemster een kaartje voor mij meegenomen met Rupsje Nooitgenoeg er op. Deze hangt nog steeds boven mijn bureau.”
Wat hoop je senioren mee te geven?
“Door mijn colleges hoop ik senioren iets nieuws te leren over het recht, maar ook over nieuwe ontwikkelingen. Naast deze ‘nieuwe’ kennis hoop ik ook dat deelnemers dingen herkennen en hier hun ervaringen en meningen over willen delen. Ik vind het ook belangrijk dat deelnemers hun mening laten horen tijdens.”
Wat heeft het vrijwilligerswerk voor OGJG jou gebracht?
“Door college te geven bij OGJG heb ik mijn presentatie skills kunnen ontwikkelen. Het is ontzettend leerzaam om je eigen colleges te maken, onderwerpen te selecteren, maar ook om je colleges te presenteren voor een erg gezellige geïnteresseerde doelgroep. Ook wisten de senioren mij altijd wel aan te vullen met een interessant feitje!”
Waarom zou het voor andere studenten ook waardevol zijn om vrijwilliger te worden bij OGJG?
“Het is belangrijk je eigen veilige haven af en toe te verlaten en daarna iets te leren van een andere generatie. Bij OGJG kan dit bij uitstek: je leert door het maken van het college zelf, maar tijdens het college doe je ook veel nieuwe inzichten op. Leer nieuwe dingen, ontwikkel je presentatie skills en ontmoet mooie mensen!”