Studentdocent van de maand december: Daan
Elke maand zet OGJG een studentdocent in het zonnetje. In december draagt studentdocent Daan de eervolle titel ‘Studentdocent van de Maand’! Daan zijn colleges gaan over klimaatverandering. Tijdens deze colleges legt hij de uitdagingen en mogelijkheden rondom dit onderwerp uit. “Klimaatverandering raakt ons allemaal en het is belangrijk dat iedereen kan meedenken over de toekomst” vertelt Daan. “Door het onderwerp te koppelen aan herkenbare voorbeelden maak ik het begrijpelijk en relevant.” We spraken met Daan over zijn ervaringen als studentdocent, de waardevolle gesprekken met zijn publiek en wat deze rol hem tot nu toe heeft gebracht.
“Naast dat de deelnemers iets opsteken over het klimaat, hoop ik vooral dat ze er met vrienden, familie of buren over door blijven praten. Niet met het doel om mensen te overtuigen groener te gaan leven, maar ook gewoon voor ‘het goede gesprek’.”
Waarom ben je gestart als studentdocent bij OGJG?
“Ik woonde op dat moment in een studentenhuis en werd getipt door een huisgenoot. In die periode zat ik veel op mijn kamer en miste ik het contact met de buitenwereld enorm. Bovendien was het vrij rustig op de studie, de ‘coronaluwte’ zullen we maar zeggen. Dit leek mij een mooie kans om mijn leefwereld weer wat te vergroten en bovendien in aanraking te komen met een generatie die ik anders niet zo snel zou ontmoeten.”
Waar geef je seniorencolleges over en waarom?
“Mijn colleges gaan over klimaatverandering, in de breedste zin. Vaak starten we met een introducerend college over wat klimaatverandering is, wat het veroorzaakt en wat de gevolgen zijn. In het tweede college focussen we ons meer op de internationale afspraken die we hebben gemaakt over het verminderen van onze uitstoot, en wat daarbij een eerlijke verdeling van de inspanningen is. Het derde college gaat over duurzame transitie, dus bijvoorbeeld over hernieuwbare energie en belangrijke instrumenten in beleid zoals de Europese emissiehandel. Het laatste college is een jokercollege over een onderwerp naar keuze en laat deze keuze dan ook over aan de deelnemers zelf. In het verleden heb ik bijvoorbeeld colleges gegeven over klimaat en recht, het aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering (adaptatie, in vaktermen) en klimaatdemonstraties.
Ik geef de colleges omdat ik het belangrijk vind dat iedereen kan meekomen bij alle ontwikkelingen die nu plaatsvinden op dit terrein – en dat zijn er een hoop! Vanuit mijn achtergrond als klimaatnatuurkundige en nu als adviseur bij de Wetenschappelijke Klimaatraad, hoop ik de deelnemers wegwijs te maken in het onderwerp en zo ook de diepte in te gaan als daar ruimte voor is. Ik leer er bovendien zelf enorm veel van!”
Wat is je het meest bijgebleven tijdens het geven van een college?
“Ik word regelmatig verbaasd over hoeveel men eigenlijk al weet van het onderwerp, of hoe snel de deelnemers het oppikken. Ik heb sinds ik gestart ben al veel mooie gesprekken gevoerd, die ook mijn eigen begrip van de stof hebben vergroot. Eigenlijk alleen al de vragen die worden gesteld: wat houdt deze groep mensen bezig? Waar slaan ze op aan? Wat levert discussie op. Een collegeserie die ik erg bijzonder vond om te geven was bij Villa Hoefstaete. In deze groep zaten ook ouderen met dementie, en ik vond het erg bijzonder om mijn verhaal voor deze groep te doen. De vraag of we niet gewoon met te veel mensen zijn op deze aardbol is denk ik wel 20x gesteld, maar daardoor heb ik mijn antwoord wel steeds verder kunnen perfectioneren. ;)”
Wat hoop je senioren mee te geven?
“Naast dat ze iets opsteken over het klimaat, hoop ik vooral dat ze er met vrienden, familie, buren of kennissen over door blijven praten. Niet met het doel om mensen te overtuigen groener te gaan leven, maar ook gewoon voor ‘het goede gesprek’. In de politiek lijkt het onderwerp onnodig te leiden tot polarisatie, terwijl ik geloof dat er enorm veel onderwerpen zijn waarover we het eigenlijk wel eens zijn. Dat begrip voor de overlap – en niet het verschil – tussen onze standpunten hoop ik over te brengen.”
Wat heeft het vrijwilligerswerk voor OGJG jou gebracht?
“Naast waardevol contact met een generatie die ik anders niet snel zou spreken… een baan!? Door mij in coronatijd te verdiepen in de volle breedte van het klimaatdebat, voorbij de natuurkundige principes waarover ik zelf had geleerd, heb ik ontdekt dat ik ook enorm word geboeid door zaken als beleid, economie, recht enzovoorts die daarmee samenhangen. Tijdens een van de omzwervingen voor mijn college zag ik dat er een nieuwe klimaatraad opgericht zou worden om regering en parlement te helpen bij het maken van klimaatbeleid, en dat is de organisatie waar ik nu werk!”
Waarom zou het voor andere studenten ook waardevol zijn om vrijwilliger te worden bij OGJG?
“Het contact met een generatie mensen die ik anders niet zo snel zou spreken is waardevol. Bovendien hebben de colleges mij erg veel geleerd over mijn eigen vakgebied. Ook op de zaken die ik eigenlijk al wist, heb ik mijn gedachten beter kunnen ordenen doordat ik die informatie nu ook begrijpelijk moest maken voor anderen. Kortom, enorm leerzaam en in mijn geval heeft het ook nog eens de toon gezet voor het werk dat ik nu doe.”