
Studentdocent van de maand april: Nikki
Elke maand zet OGJG een studentdocent in het zonnetje. In april mag studentdocent Nikki zich ‘Studentdocent van de Maand’ noemen! Nikki geeft al meer dan vijf jaar colleges over haar vakgebied en misschien wel haar grootste passie: kunstgeschiedenis. “Het is leuk als ik senioren kan verrassen met een interessant feitje, maar het allerbelangrijkste is dat ze op dat moment mogen genieten van de schoonheid die kunst te bieden heeft.” We spraken met haar over haar bijzondere ervaringen als studentdocent, de inspirerende reacties van deelnemers en wat deze rol haar tot nu toe heeft opgeleverd.
“Het is geweldig om je passie te delen met een publiek dat dankbaar luistert.”
Nikki wist al vroeg dat ze iets met kunsteducatie wilde doen en zag in OGJG de kans om ervaring op te doen. “Ik wilde graag leren hoe je een verhaal overbrengt naar verschillende groepen, en dat is zeker iets dat ik heb geleerd de afgelopen vijf jaar,” vertelt ze. Bij OGJG kreeg ze de kans om haar passie voor kunstgeschiedenis te delen en haar vaardigheden als spreker verder te ontwikkelen.
Van opa’s schildersoog naar Nikki’s kunsthistorische blik
Als klein meisje werd Nikki al door haar opa meegenomen naar het Rijksmuseum, waar haar liefde voor kunstgeschiedenis begon. “Mijn opa was gek op de 17e-eeuwse meesters en schilderde zelf ook. Hij keek naar de manier waarop het schilderij geschilderd was, terwijl ik alles wilde leren over de verhalen achter de schilderijen.” Tijdens haar studie Kunstgeschiedenis specialiseerde Nikki zich in de 19e eeuw, met een focus op vrouwelijke kunstenaars. Haar colleges die zij afgelopen jaren gaf, gingen dan ook hoofdzakelijk over deze periode.
Wanneer kunst leidt tot betekenisvolle gesprekken
Tijdens haar tijd als studentdocent heeft Nikki veel bijzondere momenten meegemaakt, maar één ervaring is haar het meest bijgebleven. “In een bibliotheek in Amsterdam-Noord gaf ik mijn laatste college uit een collegereeks over vrouwelijke kunstenaars. Na afloop ontstond een gesprek over emancipatie en de veranderingen die de deelnemers in hun eigen leven hadden meegemaakt. Van een dame die als ICT’er had gewerkt tot iemand die secretaresse was geweest, ze deelden de mening dat bepaalde kansen niet voor iedereen vanzelfsprekend waren. Dit soort gesprekken laten mij keer op keer zien hoe belangrijk het is om kansen in perspectief te plaatsen.”
Oefening baart kunst
“Door het vrijwilligerswerk bij OGJG heb ik ontzettend veel ervaring opgedaan. Spreken voor groepen, omgaan met verschillende vormen van dementie en het overbrengen van een verhaal op een manier die iedereen begrijpt. Soms moet je iets versimpelen en soms kan je juist een stapje verder gaan. Daarnaast heb ik meer begrip gekregen voor senioren. Dankzij mijn werk bij OGJG stap ik nu sneller op senioren af om hulp te bieden.”
Een echte aanrader
Volgens Nikki is vrijwilliger worden bij OGJG een waardevolle ervaring voor studenten. “Het is altijd inspirerend om jezelf uit te dagen door een college te geven aan een andere generatie. Daarnaast draag je iets bij aan de maatschappij. Het is fantastisch om over je passie te vertellen aan een dankbaar publiek. Ik zou het iedereen aanraden!”