14 OKT | ONLINE

Online college: Ontmoeting en verbinding in de kunst

2 online collegesOnline rondleiding2 toegangskaarten Rijksmuseum t.w.v. 45,- euro

Volg het online college van Pieter Roelofs, bekend van het televisieprogramma ‘De Nieuwe Vermeer’ en hoofd Beeldende Kunst via de livestream van het Rijksmuseum. Roelofs gaat samen met Luuk Spee, student Kunstgeschiedenis, spreken over ontmoetingen en verbinding in de kunst. U volgt niet één, maar twee colleges en wordt na de online colleges uitgenodigd voor een online rondleiding door het Rijksmuseum.

€ 15 (incl. 2 toegangskaarten)

Heeft u een museumjaarkaart en/of heeft u geen interesse in vrije toegangskaarten voor het Rijksmuseum? Bestel het livestream ticket voor 7,50 euro.

Programma

Pieter Roelofs, bekend van ‘De Nieuwe Vermeer’ neemt u mee op reis door de stukken van het Rijksmuseum en vertelt over ontmoetingen en verbinding in kunst.

Studentdocent Kunstgeschiedenis Luuk Spee legt in zijn college uit wat het belang van kunst voor onze maatschappij is en laat zien hoe kunst mensen bij elkaar kan brengen en hen kritisch kan laten kijken naar de essentie ervan.

Na deze unieke colleges over verbinding in de kunst start de digitale rondleiding door het Rijksmuseum. Te bekijken vanaf uw eigen stoel bij u thuis.

Praktische informatie

Locatie: Online
Tijdsduur: 10.20 – 12.30 (2 uur)
Datum: 14 oktober 2024
Taal: Nederlands

Inbegrepen

  • College Luuk Spee
  • College Pieter Roelofs
  • Digitale rondleiding door het Rijksmuseum
  • 2 toegangskaarten Rijksmuseum (U ontvangt bij aanschaf van het online college ook 2 toegangskaarten tot het Rijksmuseum. Deze kaarten ontvangt u twee weken voor aanvang van het college.)

Sprekers

Pieter Roelofs

Kunsthistoricus en hoofd Beeldende Kunst Rijksmuseum

Pieter Roelofs, bij het grote publiek vooral bekend van succesvolle televisieprogramma’s als Project Rembrandt en De Nieuwe Vermeer, is werkzaam als hoofd Beeldende Kunst bij het Rijksmuseum. Hij is gespecialiseerd in zeventiende-eeuwse Nederlandse schilderijen. Als tienjarige hield hij zijn eerste spreekbeurt over Rembrandt. De kunst van de grootste Hollandse meester liet hem vervolgens niet meer los. Hij werkte aan tentoonstellingen in binnen- en buitenland en publiceert en doceert regelmatig over een breed scala aan kunsthistorische onderwerpen.Roelofs startte zijn loopbaan in het Rijksmuseum in 2006 als conservator 17de-eeuwse Nederlandse schilderkunst. In 2018 werd hij benoemd tot hoofd schilder- en beeldhouwkunst. Hij was betrokken bij de herinrichting van het Nieuwe Rijksmuseum (2013), bij meerdere aanwinsten en tentoonstellingen, waaronder de tentoonstelling Vermeer (2023).

Fotografie: Lilian van Rooij

Luuk Spee

Studentdocent Kunstgeschiedenis OGJG

Luuk Spee is studentdocent Kunstgeschiedenis bij Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan en hoopt het belang van kunst voor onze maatschappij duidelijk te maken en te laten zien hoe kunst mensen bij elkaar kan brengen en hen kritisch kan laten kijken naar de essentie ervan. 

“Ik probeer met mijn colleges te laten zien dat kunst broodnodig is in onze maatschappij! Het verbindt mensen, laat ze verplaatsen in andermans schoenen en beantwoordt vragen die ze niet eens van tevoren hadden gesteld.”

In zijn college over portretten uit de 18de en 19de eeuw laat hij de deelnemers tijdens deze reeks nadenken over identiteit. Hoe laat je door middel van een afbeelding van jezelf weten wie je écht bent? Kan dat überhaupt? En wat zegt een portret over degene die het maakt? De beroemde zanger en tevens beeldend kunstenaar Ramses Shaffy zei ooit in een interview: ‘Je hebt de illusie dat je een portret van iemand anders maakt, maar eigenlijk maak je een portret van jezelf. Over deze vragen en antwoorden wil hij met de deelnemers gaan nadenken.

Wilt u live aanwezig zijn? Dan nodigen wij u graag uit in het Rijksmuseum!

Het is ook mogelijk om het programma live in het Rijksmuseum bij te wonen. U wordt ontvangen door een groep enthousiaste vrijwilligers van KPN Mooiste Contact Fonds in de lobby van het Rijksmuseum. U ontvangt gratis entree tot het museum, koffie/thee, twee colleges, een lunch en een rondleiding door het museum. Bent u erbij?

Online College
Online college: Ontmoetingen en verbinding in de kunst
€15,-