St. Oud Geleerd Jong Gedaan

HomeWetenswaardigheidDe kracht van verhalen

De kracht van verhalen

Er wordt wel eens gezegd dat verhalen hetgeen zijn dat mensen uniek maakt. Wat is het dat verhalen zo krachtig maakt?

Universaliteit

Ten eerste zijn verhalen universeel: ze overstijgen taal-, cultuur- en leeftijdsgrenzen. Een voorbeeld hiervan zijn religieuze verhalen, die in allerlei vormen in vrijwel elke taal, cultuur en tijd voorkomen.

Denkbeeld

Ten tweede weerspiegelen verhalen de manier waarop mensen denken. Onderzoek in de neurologie en psychologie toont aan dat het menselijk brein van nature in narratieve structuren denkt. Ideeën die in de vorm van verhalen worden gepresenteerd, blijven beter hangen in het geheugen dan abstracte concepten die alleen theoretisch worden uitgelegd. Verhalen maken het makkelijker om verbindingen te leggen tussen nieuwe informatie en wat men al weet. Zo kunnen verhalen gedachten ordenen en maken ze het makkelijker om informatie op te slaan en later weer op te halen.

Identiteit

Ten derde spelen verhalen een cruciale rol in het vormen van identiteit. De verhalen die mensen zich eigen maken, bepalen hoe ze zichzelf zien. Het gevoel van identiteit wordt dus sterk beïnvloed door de verhalen die men deelt en gelooft. Bovendien kunnen verhalen een krachtig effect hebben op de sociale vaardigheden van de lezer of toehoorder. Onderzoek wijst uit dat mensen die regelmatig verhalen lezen vaak empathischer zijn. Dit komt doordat verhalen mensen in staat stellen om verschillende perspectieven te verkennen en inzicht te verkrijgen in de gedachten en gevoelens van anderen. Deze empathische ontwikkeling is waardevol, vooral omdat het mensen helpt om andere mensen beter te begrijpen die verschillen in cultuur, beroep of achtergrond.

Verbinding

Ten slotte helpen verhalen bij het opbouwen en behouden van een gemeenschapsgevoel. Ze creëren verbindingen en motiveren door de wereld op een levendige manier te beschrijven, wat leidt tot emotionele banden en een gedeeld doel onder de leden van een groep. Dit gemeenschapsgevoel is essentieel voor sociale cohesie en versterkt de banden binnen gemeenschappen.

Het vertellen van verhalen gebeurt ook al sinds het ontstaan van de eerste menselijke gemeenschappen. Al sinds de oertijd gebruiken mensen verhalen om zich te vermaken, kennis te delen en cultuur te behouden. De Chauvetgrot in Frankrijk, met zijn 36.000 jaar oude rotstekeningen, is het oudste bewijs van deze traditie. Historisch gezien hielpen verhalen onze voorouders niet alleen om elkaar te vermaken, maar ook om overlevingsstrategieën te delen.

De kracht van verhalen

Kortom, de kracht van verhalen ligt in hun vermogen om te verbinden en betekenis te geven, doordat ze universeel zijn, identiteit vormen en empathie bevorderen. Ze helpen niet alleen om de wereld om ons heen te begrijpen, maar ook om emotionele banden te creëren die gemeenschappen versterken.

Literatuur

  • Buro Heron. (z.d.). Storytelling: De kracht van verhalen. Geraadpleegd van https://buroheron.nl/storytelling-de-kracht-van-verhalen/
  • Roche, L. & Sadowsky, J. (2004). The power of stories (I): A discussion of why stories are powerful. International Journal of Information Technology & Management, 2(4), 377–388. https://doi.org/10.1504/IJITM.2003.004233
  • Mooijman, S. & Zee, T. (2019). Het verhaal als sociaal laboratorium. Geraadpleegd van https://www.nemokennislink.nl/publicaties/het-verhaal-als-sociaal-laboratorium/
  • Van Iersel, S. (z.d.). De kracht van storytelling: Waarom verhalen ons eeuwig verleiden. Geraadpleegd van https://tekstblad.nl/artikel/de-kracht-van-storytelling-waarom-verhalen-ons-eeuwig-verleiden

Zorg samen met ons voor een leven lang leren

Hello!

DoGood theme is especially made for charities & fundraising. Making the WP world a better place!

Our info
Follow us