Boek een seniorencollege

Wilt u op uw locatie een seniorencollege organiseren? Dat kan! In bijna het hele land organiseerden we al OGJG colleges voor senioren, o.a. in buurt- en wijkcentra, verzorgingshuizen en bibliotheken. We bieden ook interactieve online seniorencolleges aan via Zoom.

Zowel de live als online colleges bestaan uit een reeks van 4x 1 uur waarin uiteenlopende onderwerpen worden besproken. In goed overleg stemmen wij de colleges van de studentdocenten af op de wensen van de deelnemers. Wij vinden goed contact met de locatie medewerkers dan ook van groot belang.

Het organiseren van een cognitief uitdagende activiteit trekt nieuwe bezoekers, levert een bijdrage aan het verbinden van jong en oud, en zorgt ervoor dat ‘een leven lang leren’ werkelijkheid wordt. Ook blijken de seniorencolleges een mooi middel om wijkbewoners en mantelzorgers bij uw activiteiten te betrekken.

Wat zeggen de cijfers?

  • 74% van de deelnemers geeft aan dat de colleges hen de mogelijkheid geeft om herinneringen of kennis op te halen.
  • Voor 81% van de deelnemers genereert een college meer gespreksstof.
  • 86% van de deelnemers zegt dat de colleges een zeer positief effect op hen hebben.
  • 100% van de deelnemers vond het prettig een college te volgen van een studentdocent.

Neem contact op

Wilt u een seniorencollege organiseren, in een zorgcentrum, buurthuis, bibliotheek of online via Zoom? Vul het contactformulier in of stuur ons een e-mail.

Stuur een e-mail
Senioren luisteren naar een seniorencollege van een studentdocent in een bibliotheek
Dame die een seniorencollege heeft gevolgd.

Deelneemster Huis van de Buurt Floriande:

‘Ik voel me eindelijk weer serieus genomen.’

Vier colleges, één student

In een collegereeks van 4x 1 uur vertelt een enthousiaste studentdocent over zijn passie of vakgebied. Een collegereeks bestaat dus uit een viertal colleges, steeds door dezelfde studentdocent gegeven. Zo leert de student de deelnemers kennen, wat de interactie ten goede komt. Onze studenten hebben een passie voor uiteenlopende vakgebieden en geven allemaal college over interessante onderwerpen. Wij trainen de studenten en helpen met de ontwikkeling van de collegereeks. Door onze training en begeleiding, passen de colleges altijd bij de doelgroep. Elke studentdocent maakt zijn eigen collegereeks, denk bijvoorbeeld aan onderwerpen als ‘samenwerken met robots’ of ‘slapen en dromen’. Het aanbod is afhankelijk van de beschikbaarheid van onze studentdocenten. Achtergrondkennis over het onderwerp is voor de deelnemers niet vereist. Iedere senior is welkom en kan zelfstandig of onder begeleiding deelnemen.
Stuur een mail voor meer informatie over het volgen of organiseren van een college

Hoe verloopt een seniorencollege op locatie?

De studentdocent komt naar de afgesproken locatie om een college te verzorgen. Dat kan zijn in een buurtcentrum, een bibliotheek, een dagopvang of een verzorgingshuis. Bij het eerste college komt er altijd een studentcoach mee voor ondersteuning en feedback. Een deelnemer kan zelfstandig of onder begeleiding participeren (afhankelijk van de locatie).

Hoe verloopt een seniorencollege online?

Een locatie boekt een online collegereeks van vier colleges. Deelnemers die zich inschrijven via de locatie ontvangen een link voor de Zoom-bijeenkomst en een Zoom handleiding om de bijeenkomst te kunnen openen. In de handleiding staat ook het nummer van de hulplijn. Deelnemers kunnen de hulplijn bellen als zij technische problemen ondervinden.

Het college start op het aangegeven tijdstip. De studentdocent zorgt voor interactie door prikkelende vragen aan het publiek te stellen. Een deelnemer kan zelfstandig of onder begeleiding meedoen, zolang hij of zij toegang heeft tot een PC, tablet of mobiele telefoon met internet waarop Zoom geïnstalleerd kan worden .

Waarom kiezen voor een seniorencollege?

  • College door bevlogen studenten
  • Interactief en activerend
  • Toegankelijk en uitdagend
  • Wetenschappelijk en actueel
  • Voor intra- en extramurale zorg

Meer weten of een collegereeks inplannen?

Neem contact met ons op

Activiteitenbegeleider

“Tijdens het college merk je dat senioren die normaal wat stiller zijn, worden uitgedaagd en er meer interactie is met andere bewoners dan op andere dagen.’’

Bekijk ook andere initiatieven van Oud Geleerd Jong Gedaan