Boek een seniorencollege

Wilt u op uw locatie een seniorencollege organiseren?

Oud Geleerd Jong Gedaan breidt continu uit en is altijd op zoek naar nieuwe locaties voor het organiseren van seniorencolleges. In bijna het hele land organiseerden we al OGJG colleges voor senioren, in buurt- en wijkcentra, verzorgingshuizen en bibliotheken. We geven ook online colleges, waarbij een studentdocent een interactieve seniorencolleges geeft via Zoom.

In een reeks van 4 keer 1 uur worden uiteenlopende onderwerpen besproken. In goed overleg stemmen wij de colleges van de studentdocenten af op de wensen van de deelnemers. Wij vinden goed contact met de locatiemedewerkers dan ook van groot belang. Het organiseren van een cognitief uitdagende activiteit, trekt nieuwe bezoekers, levert een bijdrage aan het verbinden van jong en oud, en zorgt ervoor dat ‘een leven lang leren’ werkelijkheid wordt. Ook blijken de seniorencolleges een mooi middel om wijkbewoners en mantelzorgers bij uw activiteiten te betrekken.

Wat zeggen de cijfers?

  • 74% van de deelnemers geeft aan dat de colleges hen de mogelijkheid geeft om herinneringen of kennis op te halen.
  • Voor 81% van de deelnemers genereert een college meer gespreksstof.
  • 86% van de deelnemers zegt dat de colleges een zeer positief effect op hen hebben.
  • 100% van de deelnemers vond het prettig een college te volgen van een studentdocent.

Neem contact op

Wilt u een seniorencollege op locatie organiseren, bijvoorbeeld in een zorgcentrum, buurthuis of bibliotheek?
Vul het contactformulier in of stuur ons een e-mail.

Stuur een e-mail
Senioren luisteren naar een seniorencollege van een studentdocent in een bibliotheek
Dame die een seniorencollege heeft gevolgd.

Deelneemster Huis van de Buurt Floriande:

‘Ik voel me eindelijk weer serieus genomen.’

Vier colleges, één student

In een collegereeks van 4x 1 uur vertelt een enthousiaste studentdocent over zijn passie of vakgebied. Een collegereeks bestaat dus uit een viertal colleges, steeds door dezelfde studentdocent gegeven. Zo leert de student de deelnemers kennen, wat de interactie ten goede komt. Wij hebben studenten vanuit vele uiteenlopende vakgebieden, met stuk voor stuk interessante onderwerpen. Alle studenten ontvangen van ons een training voor het geven van colleges en alle colleges worden vooraf door ons doorgenomen. Door onze training en begeleiding van de studenten passen onze colleges altijd bij de doelgroep. Wij bieden collegereeksen aan binnen verschillende thema’s, zoals psychologie, kunst of geschiedenis. Elke studentdocent maakt zijn eigen collegereeks, denk bijvoorbeeld aan onderwerpen als samenwerken met robots, slapen en dromen of over een heel ander onderwerp. Het aanbod is afhankelijk van de beschikbaarheid van onze studentdocenten. Achtergrondkennis over het onderwerp is voor de deelnemers niet vereist. Iedere senior is welkom en kan zelfstandig of onder begeleiding deelnemen.
Stuur een mail voor meer informatie over het volgen of organiseren van een college

Hoe verloopt een seniorencollege op locatie?

De studentdocent komt naar de afgesproken locatie om een college te verzorgen. Dat kan zijn in een buurtcentrum, een bibliotheek, een dagopvang of een verzorgingshuis. Bij het eerste college komt er altijd een studentcoach mee voor ondersteuning en feedback.
Een deelnemer kan zelfstandig of onder begeleiding participeren (afhankelijk van de locatie).

Hoe verloopt een seniorencollege online?

Een locatie boekt een online collegereeks van vier colleges. Deelnemers die zich inschrijven via de locatie ontvangen een link voor de Zoom-bijeenkomst. Even voorafgaand aan de bijeenkomst, zijn de studentdocent en een studentcoach al aanwezig in de meeting. Het college start op het aangegeven tijdstip. De studentdocent zorgt voor interactie door prikkelende vragen aan het publiek te stellen.
Deelnemers kunnen bellen met een hulplijn als zij technische problemen ondervinden. Een deelnemer kan zelfstandig of onder begeleiding meedoen, zolang hij of zij toegang heeft tot een PC, tablet of mobiele telefoon met internet.

Waarom kiezen voor een live college?

  • College door bevlogen studenten
  • Interactief en activerend
  • Toegankelijk en uitdagend
  • Wetenschappelijk en actueel
  • Voor intra- en extramurale zorg

Activiteitenbegeleider:
Tijdens het college merk je dat senioren die normaal wat stiller zijn, worden uitgedaagd en er meer interactie is met andere bewoners dan op andere dagen.’’


Meer weten of een collegereeks inplannen?

Neem contact met ons op

Bekijk ook andere initiatieven van Oud Geleerd Jong Gedaan