Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan

HomeStudent van de MaandStudentdocent van de maand september: Emkea

Studentdocent van de maand september: Emkea

Elke maand zet OGJG een studentdocent in het zonnetje. In september mag studentdocent Emkea de eervolle titel ‘Studentdocent van de Maand’ dragen! Emkea begon in 2023 bij ons als studentdocent Psychobiologie en dat bleek een perfecte match met OGJG. Tijdens haar collegereeks ‘Hoe werkt onze bovenkamer’ behandelt Emkea vier verschillende aspecten van het brein. Ze neemt de deelnemers mee in de geschiedenis van de neurobiologie, bespreekt de zintuigen en het geheugen en duikt in de wereld van slaap. We spraken met Emkea over haar ervaringen als studentdocent en wat dit haar tot nu toe heeft opgeleverd.

“Ik hoop dat de deelnemers na het college met een positief gevoel en aangewakkerde nieuwsgierigheid weggaan, dat ze iets zien of horen en denken: ‘hé, daar wil ik meer over weten’.”

Waarom ben je als studentdocent bij OGJG begonnen?
“Een aantal jaar geleden is mijn oma verhuisd naar een verzorgingshuis. Hoewel ze het daar fijn en gezellig vond, duurde het niet lang voordat de activiteiten haar een beetje begonnen te vervelen. Bingo en bloemstukjes maken zijn leuk, maar mijn oma wilde een activiteit met wat meer inhoud en diepgang. Via mijn opleiding ontving ik een mail waarin stond dat OGJG vrijwilligers zocht. Het doel van deze organisatie sloot zo mooi aan bij de ervaringen van mijn oma dat ik me meteen aangesproken voelde. Daarnaast stond ik op het punt om met de docentenopleiding te beginnen, dus wat extra oefening in presenteren en uitleggen zou goed van pas komen.”

Waar gaan je seniorencolleges over en waarom?
“Mijn collegereeks, getiteld ‘Hoe werkt onze bovenkamer’, behandelt vier verschillende aspecten van het brein. In het eerste college duiken we in de geschiedenis van de neurobiologie en behandelen we de vraag: is ons brein verantwoordelijk voor ons denken en handelen? In de daaropvolgende colleges bespreken we de zintuigen, het geheugen en duiken we in de wereld van slaap.

Het onderwerp van mijn colleges was voor mij snel gekozen. Ik wilde graag alles delen wat ik tijdens mijn studie Psychobiologie had geleerd. In de bachelor Psychobiologie leer je namelijk over de werking van het brein. Al vanaf mijn eerste vak was ik gefascineerd door dit complexe orgaan en deelde ik allerlei feitjes en verhalen over het brein met mensen in mijn omgeving, soms gevraagd, maar vaak ook ongevraagd. Het was dus het perfecte onderwerp voor mijn collegereeks.”

Heb je weleens iets bijzonders meegemaakt tijdens het geven van je colleges?
“Ik heb een collegereeks mogen geven bij het Afasiecentrum, waar in het publiek mensen zaten die moeite hebben met taal door hersenletsel. Van tevoren was ik bezorgd dat mijn collegereeks confronterend zou kunnen zijn. Echter bleek dat deze mensen het juist fijn vonden om meer te leren over het brein en zo meer inzicht te krijgen in hun eigen situatie. Tijdens mijn collegereeks heb ik mooie en persoonlijke gesprekken gevoerd met de deelnemers. Na afloop ontving ik een e-mail van een van de deelnemers. Hij was zo geïnteresseerd geraakt in het onderwerp dat hij alles erover had opgezocht op het internet en zijn bevindingen graag met mij wilde delen. Dit geeft mij als studentdocent het gevoel dat ik iets kan betekenen voor anderen.”

Wat hoop je senioren mee te geven met jouw colleges?
“Ik hoop de deelnemers van mijn collegereeks te laten zien dat er nog zoveel leuke en interessante dingen te leren zijn in deze wereld, niet alleen over mijn onderwerp, maar ook in het algemeen. Bij de OGJG-colleges leren de deelnemers niet alleen van de studentdocent, maar leert de studentdocent ook van de deelnemers. De deelnemers hebben vaak waardevolle aanvullingen of persoonlijke verhalen die het college verrijken. Zo ontstaan er elke keer weer boeiende gesprekken en interessante discussies.”

Wat heeft het vrijwilligerswerk bij OGJG jou opgeleverd?
“Het vrijwilligerswerk bij OGJG heeft mij het gevoel gegeven dat ik iets kan bieden aan senioren wat mijn oma in haar verzorgingstehuis miste: activiteiten met inhoud. Ik heb mooie gesprekken gevoerd en echt een gevoel van dankbaarheid ervaren. Bovendien heeft het maken van de collegereeks mij gestimuleerd om mijn studiestof opnieuw door te nemen. Het publiek stelt vaak scherpe vragen waarop ik niet altijd direct het antwoord weet. Dan zoek ik het op en kom ik er de week erna op terug. Zo leer ikzelf ook elke keer weer wat nieuws.”

Waarom zou het voor andere studenten ook waardevol zijn om vrijwilliger te worden bij OGJG?
“Als vrijwilliger bij OGJG kun je echt iets bijdragen, voornamelijk bij een andere generatie. Daarnaast is het altijd leuk om te vertellen over iets waar je zelf enthousiast over bent, en de senioren vormen een erg leuk en geïnteresseerd publiek. Bovendien ontwikkel je goede presentatievaardigheden en OGJG biedt uitstekende begeleiding.”

Zorg samen met ons voor een leven lang leren

Hello!

DoGood theme is especially made for charities & fundraising. Making the WP world a better place!

Our info
Follow us