Kom in contact met een andere generatie
Ben je student en vind je het leuk om te vertellen over jouw vakgebied, of wil je juist leren presenteren? Word vrijwilliger, deel jouw kennis en geef interactieve colleges aan senioren! Zo draag je je steentje bij aan de maatschappij en ontwikkel je je tegelijkertijd op het gebied van wetenschapscommunicatie.
Ontvang een training en ontwikkel je presentatievaardigheden
Deel jouw kennis en leer van een andere generatie
Zelf-in-te-delen vrijwilligerswerk met ruimte voor persoonlijke ontwikkeling
Maak impact en lever een bijdrage aan het welzijn van senioren
Bij Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan (OGJG) brengen we een nieuwe kijk op leren en zijn we altijd op zoek naar creatieve manieren om onze vrijwilligers en senioren te verbinden.
Als studentdocent ontvang je een training en ontwikkel je je eigen collegereeks over je studie of hobby. Daarnaast leer je jouw wetenschappelijke taal begrijpelijk te maken en voer je waardevolle gesprekken met jouw senioren-publiek.
Aan de slag als vrijwilliger?

Vergroot je zelfvertrouwen en kom in contact met een andere generatie

Leer spreken voor een groep en haal plezier uit het vertellen over je eigen vakgebied

Neem deel aan het MDT-traject en ontvang een certificaat en vergoeding van € 100,-
Wederzijds begrip en samen groeien
Hoe OGJG generaties samenbrengt: in hun eigen woorden

Melle, Studentdocent Geschiedenis
Lynn, Studentdocent Psychobiologie


Wouter, Studentdocent Geschiedenis
Enthousiast geworden?
Jouw kans om te groeien met MDT bij OGJG
Als vrijwilliger bij OGJG doe je mee aan het Maatschappelijke Diensttijd Traject (MDT) van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dit landelijke programma van de overheid stimuleert jongeren om vrijwilligerswerk te doen. Daarnaast biedt het jou de kans om jouw talenten en idealen te ontwikkelen, mensen te ontmoeten buiten je bubbel en ontvang je bij voltooiing een certificaat. Start nu jouw MDT-traject bij OGJG door je aan te melden als vrijwilliger!
Hoe werkt het?
Ga zelf aan de slag als studentdocent
Kennismaking
Tijdens de digitale kennismaking leer je meer over OGJG, zoals doelgroepen, locaties en is er ruimte voor vragen.
Training + voorbereiding
Je doorloopt onze digitale leeromgeving en begint zelfstandig met het maken van je eerste college, die onderdeel is van de vierdelige collegereeks. De training op locatie omvat het bespreken van je eerste college. Het geven van tips en tricks en passende presentatievaardigheden voor onze doelgroepen.
Ontwikkelen van de reeks
Je gaat zelfstandig verder met het ontwikkelen van een reeks van 4 colleges van elk 60 minuten. Op onze drive vind je voorbeelden en een vast format ter inspiratie en ondersteuning.
College geven
Je geeft twee collegereeksen op locatie en 1 of 2 losse colleges online, de planning hiervan stem je af met onze regiocoördinator. Je eerste college van de reeks gaat er een studentcoach mee voor feedback en ondersteuning.
Afronden MDT
Deel leuke tips of berichten in onze OGJG-groep om senioren te inspireren. Reflecteer op je ervaring en deel je inzichten. Wil je anderen enthousiasmeren voor OGJG? Voer een wervingsactie uit.
Wat onze vrijwilligers zeggen
Studentdocent van de maand april: Nikki
"Het is fantastisch om over je passie te vertellen aan een dankbaar publiek"
Studentdocent van de maand maart: Merel
"Je breekt uit je eigen bubbel en maakt verschil voor een nieuwsgierig publiek."
Studentdocent van de maand februari: Cas
"Ik heb elke keer weer zin om college te geven en tegelijkertijd van senioren te leren."
Aanmelden als studentdocent
Veelgestelde vragen
Moet je een specifieke studie doen om je aan te kunnen melden?
Nee, zeker niet! Onze doelgroep heeft een brede interesse, dus elke studie is welkom. Wel is het belangrijk om bij de keuze van je onderwerp de doelgroep in gedachte te houden. Tijdens de kennismaking bespreken wij je onderwerp en tijdens de training leer je om je colleges aan te passen aan de doelgroep.
Ik ben al afgestudeerd, kan ik me nog aanmelden?
Jazeker, studenten kunnen na hun afstuderen bij ons aan de slag als vrijwilliger. We zien dat veel studenten het leuk vinden om na hun afstuderen bij ons ervaring op te doen. Ook als young professional of PhD’er ben je dus welkom bij ons!
Ik ben op latere leeftijd (weer) gaan studeren, kan ik alsnog bij jullie colleges geven?
Ook op latere leeftijd kan je bij ons aan de slag als vrijwilliger. Zo kan je colleges geven, coach worden of op een andere manier een bijdrage leveren. Graag kijken wij samen met jou wat past. Neem daarom contact met ons op via ons contactformulier.
Ik heb weinig ervaring met presenteren, is dit een probleem?
Nee, dit is geen probleem. Nadat je je hebt aangemeld krijg je een kennismaking, training en verdere begeleiding van ons team. Op die manier ben je goed voorbereid wanneer je aan jouw collegereeks begint. Tijdens onze kennismaking inventariseren we jouw ervaring met presenteren en passen we onze begeleiding hierop aan. Wanneer je zover bent om jouw eerste college te geven, zal een ervaren vrijwilliger met je meegaan om je te coachen en krijg je feedback. Kortom, het maakt ons niet uit hoeveel ervaring je hebt met presenteren, als je er maar plezier aan beleeft!
Ik heb weinig ervaring met het aangaan van contact met senioren, is dit een probleem?
Nee, veel studenten die zich aanmelden hebben weinig ervaring met senioren. Onze missie is juist om het contact tussen jong en oud te stimuleren. Tijdens onze training ontvang je meer informatie over de doelgroep, zodat je goed voorbereid het eerste college ingaat. En wie weet verlies je, net als wij, jouw hart aan deze bijzondere doelgroep.
Ik heb weinig ervaring met het aanspreken van mensen met dementie, is dit een probleem?
Nee, dit is geen probleem. Tijdens de training ontvang je meer informatie over communiceren met mensen met een lichte vorm dementie en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Ook organiseren we regelmatig themabijeenkomsten waarbij dit soort onderwerpen aan bod komen.